Højtider på tværs af kulturer

– Pooja fejrer dansk jul med sin datter

Højtider på tværs af kulturer

– Pooja fejrer dansk jul med sin datter

af Julie Sohi

Pooja er i gang med at lære dansk. Men sproget ikke det eneste, der betyder noget for, om man forstår hinanden – og slet ikke i december. Man er også nødt til at have en nøgle til den danske julestemning, ellers er der mange ting, der ikke giver mening.

VSK Ballerup har tradition for at arrangere fester, der introducerer kursisterne til den danske kultur, så selvfølgelig holder de også en julefest. I år var festen for både vores kursister, ansatte og deres børn, der fik mulighed for at hilse på julemanden, smage risengrød og danse om juletræet.

Danske og indiske traditioner

Pooja flyttede til Danmark fra Indien for otte år siden, da hun giftede sig med sin dansk-indiske mand, Bobby, og hun elsker at bo her.

Jeg elsker at være i Danmark. Min familie bor i Indien, og selvfølgelig savner jeg dem meget, menmin mands familie er her, så derfor er det ok for mig.
Pooja har to døtre på henholdsvis fem år og to år, og til vores julefest havde hun taget den ældste, Celina, med. Hun nød VSKs julestemning og dansede i timevis. Pooja synes, det er vigtigt kende juletraditionerne, så Celina forstår, hvad der foregår i børnehaven. I Danmark er jul kæmpestort, og  Pooja er kommet hertil fra Indien, hvor det fejres på en anden måde. Ægteparret lægger vægt på både at fejre indiske og danske højtider, og de introducerer deres døtre for begge kulturer. Lige nu lærer de om jul i Danmark, og mens vi talte med Pooja, løb Celina rundt med julelys i øjnene og legede med de andre børn.

Når hun kommer hjem fra børnehaven, plejer hun at fortælle mig, hvad de har lavet, og for tiden taler hun meget om jul. For nyligt lavede de stearinlys og malerier, hvilket gør hende så glad. Det erogså derfor, jeg deltager i julefesten her sammen med hende.

Hjælp hos VSKdansk

Tidligere har Pooja arbejdet som køkkenassistent i en børnehave, men nu har hun nu valgt at fokusere udelukkende på at lære dansk hos VSKdansk.

– Jeg går på FVU, hvor der er meget fokus på grammatik. Det er lidt svært, men det er også grunden til, at jeg kommer her Hun synes, det er vigtigt kende juletraditionerne, så Celina forstår, hvad der foregår i børnehaven. I Danmark er jul kæmpestort, og Pooja i Indien, hvor det fejres på en anden måde. Grammatikken hjælper mig meget med at forbedre mit dansk.

Poojas mand er vokset op i Danmark og hjælper hende med at forstå kulturen her. De taler også dansk derhjemme. Hun lærer enormt meget sprog af sine datter, og samtidig ser hun både film og
TV med danske undertekster.

Fremtidsplaner

Pooja er i enormt glad for at være i Danmark og drømmer om, at hun og Bobby åbner en restaurant sammen. Det vil han også gerne, men har dog også et andet ønske:

– Bobby er faktisk tidligere fotomodel, og han ønsker, at vores datter også skal blive model og komme ind i filmindustrien, men lad os se, hvad hun har lyst til, når hun bliver stor.

Indtil videre fokuserer Pooja på at lære dansk hos os, og når hun er færdig med FVU trin 3, bliver det tid til at åbne en restaurant med Bobby.