Den 39-årige iranske tandlæge, Nayereh, kom til Danmark for 14 måneder siden og knokler hårdt for at opnå sine mål og ønsker. Hun kom hertil for at forbedre sin livskvalitet, hvilket involverer både økonomi, ligestilling og endda ren luft.
Anderledes levevilkår
Flere mennesker flytter til Danmark med drømmen om et godt job eller uddannelse, men for Nayereh er det andre værdier i livet, der har gjort, hun valgte at flytte hertil.
– Jeg er ikke nødvendigvis kommet til Danmark for at starte min egen klinik eller for at stifte familie, men nærmere for alt det, jeg ikke havde ret til i Iran. F.eks. ro, sikkerhed, tryghed, sund økonomi og mulighed for en god alderdom. Luften i Tehran er også forurenet, og jeg vil gerne bo i sundere omgivelser, så derfor er Danmark et godt valg. Jeg vil også meget gerne ud at rejse, og det kan man ikke med en tandlægeløn i Iran. Det var virkelig dyrt for mig at rejse til andre lande, så det håber jeg, jeg kan få råd til nu.
Iran er underlagt sanktioner af den vestlige verden og er derfor tvunget til at sælge olie til Kina til langt under markedspris eller ‘under bordet’ til Vesten. Desuden forsvinder mange af Irans indtægter i korruption. Derfor er inflationen høj og økonomien dårlig og ustabil. Nayereh fortæller, hun endda arbejdede som tandlæge i 11 år uden at kunne få råd til at købe sin egen bolig.
– I Iran arbejder vi enormt meget, så der er heller ikke meget fritid, og mange simple ting som, hvad vi spiser, hvem vi ser, og hvordan vi lever, må vi ikke selv bestemme. Dén fritid man dog har i Iran, nyder man til gengæld meget, og jeg synes, variationerne i iransk underholdning er større end den, jeg kender til i Danmark.
Nayereh holder af at være i Danmark, men savner dog sine forældre og to søskende i Iran. Hun håber på at få dem på besøg en dag, men fortæller, at de nok ikke ville ønske at bo her, fordi der er så store kulturelle forskelle.
Søgen efter sprogskole
Da Nayereh ankom til Danmark i efteråret 2022, ledte hun efter en sprogskole i ca. en måned, og valget faldt på VSKdansk, fordi der er mulighed for tre timers undervisning tre gange om ugen. Vil man være i den danske sundhedssektor, kræver det høje karakterer og gode resultater, og Nayereh er meget dedikeret til at opnå dette. Hun står op kl. 05:30, møder ind på jobbet som medhjælper i baglokalerne hos det lokale apotek kl. 07:30, og når vagten er slut, kører hun til VSKdansk i Glostrup for undervisning kl. 12:00-15:00, hvorefter dagen slutter med en tur i fitnesscenteret eller på biblioteket.
Nayereh har valgt afdelingen i Glostrup, fordi der er et stort antal iranske kursister og et rigtig godt undervisningsmiljø. Hun er enormt glad for undervisningen hos VSKdansk og holder af, hvordan lærerne også engagerer sig i kursisternes liv uden for skolen.
– Jeg har mødt mange lærere, der spørger ind til, hvordan jeg har det, og hvordan det går i mit liv uden for skolen, og det betyder rigtig meget for mig at opleve deres interesse i os som personer. For os, der er indvandrere og ikke er flydende i dansk endnu, er det også vigtigt, at læreren er tålmodig og lytter til os og får øjenkontakt med os. Dansk er meget ‘flydende’, og man ‘spiser’ ordene, så det lyder som om, man kun siger starten og slutningen af et ord, og det er lidt svært for mig, men lærerne er gode til at hjælpe.
Nayereh ser sig selv som et meget socialt menneske, og derfor kan Danmark virke som et lidt svært land at integrere sig i. Det kan godt være lidt udfordrende at kommunikere med danskere, så det hjælper lidt at kende andre iranere, man kan tale med, mener hun. Dog betyder dybt venskab meget for Nayereh, og indtil videre har hun ikke fået etableret et endnu, men håber på at gøre det med andre iranere eller danskere en dag, så hun også opnår tryghed og godt samvær i sit nye liv i Danmark.