Zahras vej til en karriere i Danmark

51-årige Zahra er sygeplejerske. Da hun rejste fra Iran til Danmark, var det med et klart mål for øje: Hun ville skabe sig en karriere. I Iran følte hun ikke, at der var gode muligheder for hende. Så da hun fandt ud af, at Danmark søgte sygeplejersker med erfaring, og at det ikke krævede gode engelskkundskaber, pakkede hun i september 2022 taskerne, og rejste nordpå.

Zahras vej til en karriere i Danmark

Da 51-årige Zahra rejste fra Iran til Danmark, var det målet klart: Hun ville skabe sig en karriere som sygeplejerske. I Iran følte hun ikke, at der var gode muligheder for hende, men da Danmark søgte sygeplejersker med erfaring og ikke krævede gode engelskkundskaber, pakkede hun i september 2022 taskerne, og rejste nordpå.

Da Zahra ankom til Danmark, var hun forberedt på den udfordring der lå foran hende: Hun vidste, at for at skabe sig en karriere, var hun nødt til at lære dansk.

”Jeg begyndte på sprogskolen i oktober, men allerede inden da, havde jeg brugt app’en Duolingo til at forberede mig” fortæller Zahra, som havde forsøgt sig med at lære simple ord og sætninger, for at få den bedste start på livet i Danmark.

Men selvfølgelig skulle hun også gå på sprogskole, og selvom skolen for alvor er der hun lærer dansk, så bruger hun stadig app’en ved siden af undervisningen, ligesom hun ofte besøger Studiecenteret på VSK dansk i Glostrup, hvor hun får hjælp til lektierne, læser bøger og øver samtale.

Ihærdighed fører til arbejde – og sprog
Men undervisning, apps og Studiecenter er ikke nok, når man er en ambitiøs sygeplejerske, der er kommet for at skabe sig en karriere. Man er også nødt til at finde et arbejde.

”Det var meget svært at finde et arbejde til at begynde med. Det er første gang jeg forsøger at finde et arbejde i et andet land, og jeg havde svært ved at komme foran de andre ansøgere” fortæller Zahra om den første tid som jobsøgende. Men hun gav ikke op:

”Mine veninder sagde til mig, at jeg skulle forberede mit CV, og prøve at snakke med lokale plejehjem. Jeg gik på Google Maps, hvor jeg fandt dem, der lå tæt på hvor jeg bor, og så tog jeg ud og besøgte dem én efter én.”

Og den strategi gav pote. Og i december begyndte hun som afløser på Gildhøjhjemmet i Brøndby, hvor hun hjælper med at passe de ældre.

Det viste sig ikke kun at være et skridt i den rigtige retning for karrieren, men også for sproget:

”Alle mine kollegaer hjælper mig med dansk, og så snakker jeg også med beboerne – de snakker langsomt og hjælper mig meget. Jeg lærer meget på Sprogskolen, og jeg bliver god til grammatik og nye ord, men på arbejdet får jeg trænet en masse samtale, jeg lærer faktisk at snakke dansk”, fortæller Zahra, der også benytter sig af mange andre strategier for at lære dansk – F.eks. at læse nyheder og skrive små sedler med nye ord hun lærer, for at kunne øve dem, for hvis man for alvor vil være god til dansk, så skal man både øve sig på skolen og i fritiden.

Fleksibilitet i skolen giver tid til karrieren
Som tiden gik, fik Zahra flere og flere vagter på arbejdet. Og nu arbejder hun så ofte, at det er blevet svært både at passe jobbet og undervisningen. Men efter aftale med VSK dansk, skifter hun nu til aftenhold, så både arbejde og skole kan passes:

”Jeg kan selvfølgelig godt være lidt nervøs for, om jeg kan overskue det hele, men mit mål er både at bestå PD3 og at finde et arbejde. For eksempel på Hvidovre Hospital, det ligger tæt på hvor jeg bor.”

Zahra har også to voksne børn, som hun håber på kan komme til Danmark en dag. Men for nu er øjnene rettet mod sprogeksamen og job, så hun kan få den karriere som sygeplejerske, hun rejste hertil for at få.