Information om Prøve i Dansk 3
Vi har lavet nogle videoer, der viser, hvad du kan forvente, når du skal op til Prøve i Dansk 3. Her kan du også se eksempler på afholdte prøver.
Den skriftlige prøve
Den skriftlige prøve består af Læseforståelse 1, Læseforståelse 2 og Skriftlig fremstilling. Til både Læseforståelse 1 og Læseforståelse 2 får du udleveret et teksthæfte og et opgavehæfte. Du skal skrive i opgavehæftet.
Læseforståelse 1
Du har 25 minutter til at svare på spørgsmålene i Læseforståelse 1. Du må ikke bruge hjælpemidler.
Du har ikke meget tid til Læseforståelse 1. Derfor skal du lede efter svarene på spørgsmålene og ikke læse hele teksten fra start til slut. Du skal bruge indholdsfortegnelsen til at orientere dig i teksten. Indholdsfortegnelsen hjælper dig med at finde det, du leder efter. Du skal svare kort og præcist.
I videoen nedenfor gennemgår vi en tidligere version af prøven i Læseforståelse 1, som du kan hente her:
Eksempel på teksthæfte til Læseforståelse 1
Eksempel på opgavehæfte til læseforståelse 1
Læseforståelse 2
Læseforståelse 2 består af tre opgaver: Delprøve 2A, Delprøve 2B og Delprøve 3. Der er en tekst i teksthæftet til hver af opgaverne i opgavehæftet. Du har 65 minutter til at løse alle tre opgaver. Du må ikke bruge hjælpemidler.
Delprøve 2A
Til Delprøve 2A hører en tekst, som du skal læse grundigt. I opgavehæftet finder du 3 spørgsmål til teksten. Det er en multiple choice-opgave. Til hvert spørgsmål er der tre mulige svar. Du skal sætte kryds ved det rigtige svar.
Delprøve 2B
Teksten i teksthæftet til Delprøve 2B har huller. Fem tekststykker mangler. Hullerne har numrene: 1, 2, 3, 4, 5. I opgavehæftet finder du syv tekststykker, som har bogstaverne: A, B, C, D, E, F, G. Du skal finde det rigtige tekststykke i opgavehæftet og sætte det ind i teksten. Det gør du ved at skrive tekststykkets bogstav under hullets tal. Der er to tekststykker, du ikke skal bruge.
Før du afgør, hvad der mangler, er det en god idé både at læse den tekst, der kommer før hullet og den tekst, der kommer efter.
Delprøve 3
Teksten i teksthæftet til delprøve 3 har otte huller. Der mangler et ord eller et udtryk i hvert hul. Du skal finde det ord eller udtryk, som passer bedst ind i teksten. Du har fire muligheder: A, B, C, D.
Du skal være opmærksom på, at nogle af ordene betyder næsten det samme, så det er vigtigt, at du læser alle ordene, inden du sætter kryds. Du skal sætte kryds til højre for ordet.
Video
I videoen nedenfor gennemgår vi Læseforståelse 1 og Læseforståelse 2. Siden vi lavede videoen, er PD3 lavet om. Det betyder, at Delprøve 2B ikke er med. Den opgave, som hedder Delprøve 2B i videoen, svarer til den, vi nu kalder Delprøve 3.
Den udgave af Læseforståelse 2 som bliver gennemgået i videoen, kan du downloade her:
Eksempel på opgavehæfte til Læseforståelse 2
Skriftlig fremstilling
Den sidste opgave er en skriveopgave. Du skal skrive to opgaver. Du har 2 timer og 30 minutter. Du må gerne bruge ordbøger.
Først skal du skrive et brev. Det er vigtigt, at du ikke bruger alt for lang tid på denne opgave.
Derefter skal du lave opgave 2A eller opgave 2B. Du skal altså ikke lave både 2A og 2B. Du vælger selv hvilken en af opgaverne, du vil lave.
Vi har lavet en gennemgang af Skriftlig fremstilling, som du kan se her. Du kan her downloade det eksempel, som bliver gennemgået i videoen.
Den mundtlige prøve
Den mundtlige prøve består af to dele. Delprøve 1 er en præsentation af og samtale om et kendt emne. Delprøve 2 er en samtale om et ukendt emne.
Delprøve 1
Du får tilsendt et personligt emne i din e-boks ca. fem hverdage før eksamen. Du skal forberede en præsentation af dit emne, som varer to minutter. Når du har præsenteret dit emne, vil eksaminator stille spørgsmål til emnet, og I skal diskutere det i to et halvt minut.
Delprøve 2
Her skal du tale om et emne, du ikke kender på forhånd. Eksaminator viser dig nogle billeder og præsenterer den situation, som billederne viser. Herefter stiller eksaminator spørgsmål. Samtalen til Delprøve 2 varer ca. fire et halvt minut.
Den mundtlige prøve varer 15 minutter inklusiv votering og karaktergivning.